RÓŻNORODNOŚĆ GATUNKOWA

Ogólnie biorąc różnorodność gatunkowa w biocenozach słodkowodnych jest mała i wiele taksonów (gatunków, rodzajów, rodzin) rozprzestrzenia się szeroko na ca­łych kontynentach, a nawet między sąsiadującymi kon­tynentami. Z tego właśnie powodu, a także dlatego, że wody stojące są z energetycznego punktu widzenia stosunkowo samowystarczalne, omawialiśmy staw jako przykład ekosystemu.Charakterystycznymi cechami jezior i dużych sta­wów jest wyraźna strefowość i stratyfikacja. Zwykle można wyróżnić w nich strefę literalną z zakorzenioną wzdłuż brzegów roślinnością, strefę łimne- tyczną otwartej wody, w której przeważa plankton, oraz głębinową strefę profundalną, zawie­rającą tylko heterotrofy. W strefie klimatu umiarko­wanego latem i zimą wytwarza się w jeziorach stra­tyfikacja termiczna związana z różnicami temperatur.

Cześć! Jestem Jarek i tego bloga prowadzę z pasji, lubię dzielić się z ludźmi swoim doświadczeniem i wiedzą, a także moją pasją. Mam nadzieję, że artykuły Ci się podobają! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)