Ekologiczne warzywa z własnego ogródka

Coraz częściej w naszym kraju doceniana jest ekologia. Może pod tym względem, że niewiele jest w sklepach produktów nie zawierających konserwantów i innych sztucznych składników. Jeśli chcemy się cieszyć smakiem ekologicznych owoców i warzyw możemy je posiać w swoim przydomowym ogródku. Może nie jest to już modne, ponieważ wielu z nas przekształca swoje warzywniaki w działki rekreacyjne, ale z pewnością warto. Nic nie smakuje i pachnie lepiej niż pomidor, który dojrzewa w słońcu lub świeża rzodkiewka. Warzywa ekologiczne są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Nie ingerujemy, bowiem w nie środkami chemicznymi, mającymi na celu zwiększyć je do niebagatelnych rozmiarów ani też nie przyspieszamy ich dojrzewania. Po zebraniu plonów możemy również sprawić, że będą nam również służyły zima. Możemy zrobić z nich przetwory takie jak kompoty, dżemy, czy ogóreczki konserwowe lub kiszone, zasuszyć lub zamrozić zielona natkę pietruszki bądź koperek, które będziemy używać jako świeży dodatek do ulubionych potraw.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)